SPAS

Udruženje privatnih apotekara Srbije

Otvoreno pismo Farmaceutske komore Srbije

KOME NE ODGOVARA UREĐEN APOTEKARSKI SISTEM U SRBIJI

Već duži niz godina se apotekarski sektor Srbije suočava sa velikim teškoćama: stihijsko otvaranje apoteka, nelojalna konkurencija, neispunjavanje uslova po pitanju kadra, davanje enormnih popusta na lekove pri marži koja nije dovoljna da pokrije troškove rada apoteke, itd.

Zajednička inicijativa Saveza farmaceutskih udruženja Srbije, Udruženja privatnih apotekara Srbije SPAS i Farmaceutske komore Srbije pokrenuta 2006. godine, za donošenje strukovnog Zakona o apotekarskoj delatnosti koji bi bliže uredio organizovanje i vršenje apotekarske delatnosti u Srbiji, nailazi a priori na odbijanje od strane nadležnog Ministarstva zdravlja. Slično prolaze i predlozi za izmenu i dopunu postojeće zakonske i podzakonske regulative koji su za cilj imali stvaranje pozitivne osnove za uređenje, već tada haotičnog apotekarskog sektora, a odnosili su se na mrežu apoteka, vlasništvo, inspekcijski nadzor, sklapanje ugovora sa Republičkim Fondom za zdravstveno osiguranje i slično. Srbija je jedna od retkih, ako ne i jedina evropska zemlja, u kojoj se ne zna tačan broj apoteka, a prema evidenciji koju vodi Komora skoro 50% apoteka ne ispunjava uslove po pitanju kadra. Samim tim nameće se pitanje ko sve i sa kojim pravom, suprotno zakonu, obavlja posao farmaceuta u ovim apotekama, iako za to nema kvalifikaciju i zašto se ovo toleriše.

Farmaceutska komora Srbije, je u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, 2011. godine, sa namerom da uvede malo više reda u apoteke, počela sa izradom dokumenta kojim bi se regulisalo čime sve apoteke, osim prometa lekova i medicinskih sredstava, odnosno dečije hrane i dijetetskih proizvoda, mogu snabdevati građane. Nakon tri godine od početka izrade, dokument pod nazivom „Lista o određenim vrstama kozmetičkih i drugih sredstava za zaštitu zdravlja kojima apoteke mogu snabdevati građane“, usvaja se od strane Skupštine Farmaceutske komore Srbije, uprkos pritiscima na svakog člana Skupštine ponaosob od strane zaposlenih u ZUA Lilly drogerie. A onda, samo 10 dana nakon što je Lista stupila na snagu, Vlada RS donosi rešenje o obustavi izvršenja Liste.

Hoćemo da verujemo da je slučajnost što je na dan izglasavanja Liste oboren sajt Farmaceutske komore Srbije. Hoćemo da verujemo da je puka koincidencija što je Privredna komora Srbije, u kojoj je rezervisana sala za održavanje Skupštine Komore, a na kojoj je tačka dnevnog reda bilo usvajanje Liste, ispražnjena 5 minuta pre početka sednice zbog prijave anonimnog lica da je postavljena bomba. Ali ne možemo da verujemo u dobre namere nadležnog ministarstva koje nam prvo prosledi mišljenje po pitanju pomenute Liste u skladu sa članom 57 Zakona o državnoj upravi (nakon 14-mesečne prepiske i 4 upućene urgencije za pribavljanje istog), a zatim nakon objavljivanja iste pošalje dopis Vladi RS, na osnovu čega Vlada donosi rešenje o njenoj obustavi jer nije postupljeno po članu 57 Zakona o državnoj upravi. Da li su 2+2 i dalje 4?

Da li apoteke u Srbiji treba da liče na prodavnice igračaka, na samostalne trgovinske radnje sa mešovitom robom gde pored leka možete da kupite i donji veš, prašak, varikinu, toalet papir, kao što to možete sada? Da li apoteke treba da liče na dobro opremljene radnje sa kineskom robom gde, dok čekate da podignete lek na recept, možete da nađete i dobar film na DVD-u, ili lampu za spavaću dečiju sobu, kao što je sada slučaj? Da li ... NE, jasno je rekla struka i sve relevantne stručne institucije. Struka smatra da u apotekama pored lekova ne treba da se nalaze i deterdženti, šminka, zogeri, cipele, igračke. Pa se onda nameće pitanje: Čiji interesi se stavljaju ispred interesa i stavova struke, kada su u pitanju apoteke? Zar apoteka nije deo primarne zdravstvene zaštite gde zaštita javnog zdravlja građana Srbije treba da bude uvek na prvom mestu. Kome sve ne odgovara uređenje apotekarskog sektora Srbije?

Svesni smo činjenice da živimo i radimo u vremenu kada je profit postao „cilj sam po sebi“ u svim sferama života pa izgleda i u apotekarskoj delatnosti, ali polazimo sa stanovišta da je kod apotekara interes da ostvari profit umanjen profesionalnom odgovornošću prema pacijentu, upravo iz razloga što bilo koje kršenje propisa ne umanjuje samo vrednost ulaganja već kompromituje i njegovu profesionalnu egzistenciju. Upliv velikog kapitala nefarmaceuta u apotekarsku delatnost, koji po pravilu nemaju takav stepen odgovornosti, doprineo je ne samo stihijskom otvaranju apoteka i nelojalnoj konkurenciji između njih, već i beskompromisnoj opstrukciji za donošenje bilo kakvih propisa koji predstavljaju osnov za uvođenje reda u apotekarski sistem Srbije.

Poslednji je trenutak da se suočimo sa istinom ma koliko ona bila bolna i neugodna. Retoričko pitanje je: Kada je pravi trenutak za istinu?, jer kako kaže norveški književnik, nobelovac i političar Bjørnstjerne Bjørnson: "Istina u politici mora čekati dok nekome ne postane potrebna."

Mi kao struka više ne smemo i ne možemo da čekamo. Tražimo da Vlada preispita i povuče svoje rešenje o obustavi izvršenja Liste kako bi se postigli uslovi za stvaranje transparentnog, uređenog i savremenog apotekarskog sistema u Srbiji, pre svega u korist njenih građana. Ne dozvolimo da interes jedne važne, humane i odgovorne profesije bude podređen interesima pojedinaca.