SPAS

Udruženje privatnih apotekara Srbije

Injekcije - Bočice - Depo ampule - Lio Bočice - Infuzijski rastvor - Lio ampule - Kristule - Sirete - Rastvor za dijalizu - Film tablete - Tablete - Kapsule - Dražeje - Lingvalete - Pastilete - Šumeće tablete - Lakirane tablete - Oriblete - Bukalete - Solucija za oralnu upotrebu - Kapi za oralnu upotrebu - Oralne ampule - Kesice - Emulzije - Sirup - Granulat - Prašak - Penušavi prašak - Rastvor za inhalaciju - Gel - Krem - Mast - Rastvor za spoljnu upotrebu - Pena - Posip - Tinktura - Suspenzija - Pasta - Supozitorija - Globule - Vaginalete - Stili - Aerosol - Kapi za spoljnu upotrebu - Losioni - Sprej - Prašak za insufliranje - Aerosol sprej - Pločice - Čaj - Kuglice - Cevčice - Mikroklizma - Flaster na flanelu - Flaster na platnu - Cigarete - Spužvasta masa - Šampon - Čelične boce - Komprese

Pismo predsednika SPAS-a Prim.dr Predraga Vukomanovića

UDRUŽENJE PRIVATNIH APOTEKARA SPAS

Br. 9/2017

09.02.2017

Koleginice i kolege,

Dobili smo priliku da u?estvujemo u kreiranju, možemo slobodno re?i, za našu profesiju istorijskog zakona, Zakona o apotekarskoj delatnosti. Postojanje ovog Zakona, koji ne može svima da bude “po meri” , je svakako bolje rešenje od nepostojanja Zakona i nastavka nekontrolisanog haosa koji urušava osnovna na?ela naše struke.

Pismene i usmene predloge koje ste nam dostavili, naš pravni konsultatnt, advokat Vojislav D. Jovanović, pravno je uobličio i poslao Ministarstvu zdravlja .


Takodje, 31.01.2017. godine organizovan je sastanak kod državnog sekretara Ministarstva zdravlja, prof.dr Berislava Vekića, kome smo prisustvovali koleginica Aleksandra Dimitrijević- Salom i ja. Stekli smo utisak da je naš domaćin veoma dobro informisan o situaciji u farmaceutskom sektoru, i državnom i privatnom, kao i to da ima pozitivan stav za predloge koje smo predočili. Ukazali smo, izmedju ostalog, na neophodnost donešenje člana zakona koji će garantovati jedinstvenu maloprodajnu cenu leka, kao o problemima koji se mogu javiti prilikom formiranja mreže apoteka. Takodje smo podsetili i na naš stav da je za unapređenje farmaceutske delatnosti veoma korisno dugogodišnje iskustvo zemalja sa dugom tradicijom u apotekarstvu i da je to smer kojim treba ići.

Veoma je dragocena i podrška novom zakonu od strane generalnog sekretara PGEU, Jūratė Švarcaitė.

O svemu ovome ćemo imati priliku da razgovaramo na redovnoj sednici Skupštine SPAS-a, koja se održava 20. febuara u 17,00 časova u prostorijama Saveza farmaceutskih udruženja, Beograd, Bulevar Vojvode Mišića 25, kao i na 36. Stručnom sastaku SPAS-a 93. marta u hotelu Metropol-Palace.

Nadajući se da ćemo uskoro posao koji volimo i koji je veliki deo naših života, raditi radujući se odlasku u apoteku, zadovoljni i nasmejani,

Predsednik SPAS

Prim.dr Predrag Vukomanović, mr.ph spec