SPAS

Udruženje privatnih apotekara Srbije

Injekcije - Bočice - Depo ampule - Lio Bočice - Infuzijski rastvor - Lio ampule - Kristule - Sirete - Rastvor za dijalizu - Film tablete - Tablete - Kapsule - Dražeje - Lingvalete - Pastilete - Šumeće tablete - Lakirane tablete - Oriblete - Bukalete - Solucija za oralnu upotrebu - Kapi za oralnu upotrebu - Oralne ampule - Kesice - Emulzije - Sirup - Granulat - Prašak - Penušavi prašak - Rastvor za inhalaciju - Gel - Krem - Mast - Rastvor za spoljnu upotrebu - Pena - Posip - Tinktura - Suspenzija - Pasta - Supozitorija - Globule - Vaginalete - Stili - Aerosol - Kapi za spoljnu upotrebu - Losioni - Sprej - Prašak za insufliranje - Aerosol sprej - Pločice - Čaj - Kuglice - Cevčice - Mikroklizma - Flaster na flanelu - Flaster na platnu - Cigarete - Spužvasta masa - Šampon - Čelične boce - Komprese

Kometari u primedbe na nacrt Zakona o apotekarskoj delatnosti koje su stigle Udruženju privatnih apotekara SPAS

Kometari u primedbe na nacrt Zakona o apotekarskoj delatnosti koje su stigle Udruženju privatnih apotekara SPAS, a na koje je dao odgovor pravni savetnik Udruženja advokat Vojislav Jovanovi?, dostavljamo u prilogu.

Obrazloženje treba argumentovati.

Najkasnije do 02.02.2017 na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pismenim putem na adresu Ministarstvo zdravlja, Nemanjina 22-26, Beograd.

Члан 27.
Apoteka Stankovic

Gornjogradska 50

mr.ph.spec.Vesna Stankovic-Kojic

tel.064/1425662

Imam primedbu na deo Clana 27. gde kaze da farmaceut koji je osnovao privatnu praksu moze raditi kao zaposleni samo osam sati. Da li se to odnosi na osnivaca ako je on jedini zaposleni? Do sada smo mi osnivaci radili po ceo dan, tj12 sati dnevno i nikome to nije smetalo, jer je to nas izbor kao vlasnika apoteke. I kako mi da uskladimo radno vreme?

Mislim da se ovaj deo oko radnog vremena mora menjati i dati osnivacu, tj.vlasniku mogucnost izbora da radi i 12 sati dnevno. Mnogi pocinju sa malim vlastitim ulaganjem i nemaju sredstava da plate jos jednog farmaceuta, a i zbog nelojalne konkurencije i mase apoteka i mi koji radimo i po deset godina nismo u mogucnosti da zaposlimo i platimo jos jednog farmaceuta.

Koliko vidim , ako bi i zaposlili jos jednog farmaceuta kvadratura apoteke bi morala biti 40 m2, sta da rade oni koji nemaju gde da se prosire.

Mislim da je i ovo nemoguce ispuniti. Znaci i ako se odlucimo za jos jednog farmaceuta, ogranicava nas kvadratura apoteke.

Prave male apoteke koje vode pravi farmaceuti ce se tako unistiti!!!!

Molim Vas da se ovi delovi clana 27. uzmu ponovo u razmatranje i naravno izmene, jer se urusava ugled i opstanak farmaceuta u njihovim apotekama, a pri tom savesno obavljamo svoj posao vec dugi niz godina.

Međutim, kada se radi o vlasniku apoteke koji samog sebe zapošljava u svojstvu preduzetnika, primedbe Apoteke Stanković su svakako opravdane da će u tom slučaju "male" apoteke biti diskriminisane. Moja pretpostavka je da planeri zakona na ovaj način pokušavaju da nateraju vlasnike apoteka da zapošljavaju farmaceute i da na taj način stvore privid o veštačkom smanjenju nezaposlenosti.

Deo primedbe koji se odnosi na 40 m2, nisam razumeo jer se 40 m2 spominje u nacrtu zakona u čl. 16. koji govori o apotekarskoj jedinici kao organizacionoj jedinici sedišta apotekarske ustanove i mislim da ta primedba nije na mestu.

 

adv. Vojislav Jovanović

Postovani,

Da li ce se neko zaloziti povodom tog radnog vremena vlasnika apoteka, tj. da se napravi izuzetak povodm toga ako vlasnik zeli sam da radi 12h dnevno? Mislim da ne treba samo da cekamo da se usvoji zakon, nego odmah treba reagovati. Da li ima jos farmaceuta koji su time nezadovoljni?

Sto se tice drugog dela na 40m2, u predglogu zakona stoji da ako se zaposli drugi farmaceut apoteka podleze clanu 16. zakona a to je da se mora tretirati kao apotekarska jedinica a to podrazumeva kvadraturu od min.40m2, a ne 30m2, kao sto je za samostalnu apoteku. To povlaci potrebu za povecanjem kvadrature, a mnogi ni za to nemaju uslove. Mislim da se sve ovo mora detaljno obraditi kada su u pitanju samostalne apoteke, gde je jedan farmaceut i vlasnik apoteke.

S postovanjem,

mr.ph.spec.Vesna Stankovic-kojic

tel.0641425662Primedbe Apoteke Stanković u pogledu dužine radnog vremena su opravdane u mislu da bi trebalo napraviti izuzetak
od ovakvog ograničenja trajanja dužine radnog vremena ukoliko se radi o farmaceutu koji je istovremeno i vlasnik apoteke.

Taj član je verovatno napisan da bi se onemogućilo da vlasnik uslovljava zaposlenog da radi duže od 8 sati dnevno.
Zakon o radu predviđa mogućnost da zaposleni može da radi duže od 8 sati dnevno i takav rad ne može trajati duže od 12 sati
dnevno ali nikako duže od ukupno dodatnih 8 sati na nedeljnom nivou.
Preko ovoga se ne može pregovarati jer Zakon o radu ograničava takvu mogućnost.

Primedbe PHARMA PLUS KRAGUJEVAC su potpuno opravdane i u skladu su sa onim što sam naveo i u mom Mišljenju od 19.01.2017. godine na kraju. Naši, često nepotrebno rigidni propisi, dovode do apsurdnih situacija kao što je u ovom slučaju da će neko moći da radi kao ZUA ukoliko ima 60 m2 a neće moći da radi ako ima 59,5 m2, iako je možda ovaj "manji" prostor bolji u pogledu strukture, funkcionalnosti, kubature isl.?! Upravo bi bilo najbolje rešenje, kao je u dopisu i predloženo, da se ograničenje površine odnosi samo na nove apoteke koje se budu osnivale nakon stupanja na snagu novog zakona.

Moj predlog je da je najbolje rešenje ove situacije da se u članu 68. nacrta zakona doda u poslednjem trećem stavu ta odredba, tako da ista glasi:

IZUZETNO OD ODREDBE STAVA 1. OVOG ČLANA ODREDBE ČLANA 10. STAV. 9. 10 I 11., ČLANA 15. STAV 5. I ČLANA 27. STAV 4. PRIMENJUJU SE NA APOTEKE KOJE POČINJU SA RADOM DANOM STUPANJA NA SNAGU OVOG ZAKONA.

Na ovaj način bi se pitanje kvadrature, i demografsko lokacijskih parametara sve zajedno odnosile samo na apoteke koje bi se osnivale nakon stupanja na snagu novog zakona dok bi se postojeće stanje za sve postojeće apoteke zadržalo.


Pozdrav,

adv. Vojislav Jovanović