Panel-diskusija Udruženja SPAS, 18. februar 2019.

U prisustvu 70 gostiju, predstavnika apoteka, institucija i udruženja kao i profesora Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održana je panel–diskusija u organizaciji Udruženja privatnih apotekara SPAS, u ponedeljak, 18. februara, u amfitetatru A4 Farmaceutskog fakulteta.

U pozdravnoj reči dekan Farmaceutskog fakulteta, prof. dr Slađana Šobajić, istakla je značaj teme koja je pokrenuta ovim skupom. Ovo je prva inicijativa sa ciljem da se, kroz diskusiju, definišu važna pitanja koja bi potom bila predočena i ostalim činiocima u lancu, odgovornim za implementaciju. ”Izuzetno je važno da na svim pitanjima radimo zajedno sa lekarima”, istakla je prof. Šobajić.

Prof.dr Dušica Krajnović, u uvodnoj prezentaciji, ukratko je predstavila prisutnima sam Pravilnik, obrasce lekarskog recepta i istakla novine koje Pravilnik donosi.

U svojoj prezentaciji, doc. dr sc. Marija Jovanović, sa Katedre za farmakokinetiku i kliničku farmaciju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavila je slušaocima osnovne smernice o kriterijumima za zamenjivost iz Pravilnika. Predstavila je i primere iz drugih zemalja, istakavši da su kriterijumi u novom Pravilniku rađeni po uzoru na Irsku. Posebno je istakla da je potrebno definisati politiku o zamenjivosti na nacionalnom nivou, kao i da je potrebno ustanoviti program za implementaciju, vodiče, pravilnike i liste.

dr Branka Lazić pozdravila je prisutne ispred Lekarske komore Srbije. U svom izlaganju predstavila je prisutnima iskustva iz prakse u dosadašnjem radu u Domu zdravlja Stari grad i posebno istakla značaj saradnje lekara i farmaceuta na zdravim osnovama uz transparentnost stručnih podataka, potrebu pridržavanja principa dobre prakse pri propisivanju i izdavanju lekova u svrhu što kvalitetnijeg i bezbednijeg lečenja. ”Lek koji propisujemo i izdajemo pacijentu bez obzira da li je na teret RFZO-a ili ne, mora biti evidentiran” istakla je dr. Lazić.

dipl. ph Anja Stanojlović, ispred Farmaceutske komore Srbije, predstavila je slušaocima osnovne karakteristike obnovljive terapije kao i promene koje stupaju na snagu od 1. marta 2019., u smislu oznake za obnovljivost, hitnost i zamenjivost. “Očekujemo stručno – metodološko uputstvo(BATUT), Listu zamenljivih lekova (ALIMS) i korisničko uputstvo za IZIS tj. eApoteku” istakla je dipl.ph Stanojlović.

O magistralnom leku, izdavanju i obeležavanju magistralnog leka prezentaciju je održala mr ph spec. Marija Dabović iz Apoteke Čačak. Poseban akcenat stavljen je na obeležavanje magistralnog leka, rokove trajanja kao i na nepostojanje definisanog obrasca za propisivanje magistralnog leka. Posebno je nejasno definisano propisivanje magistralnog leka na obnovljiv / neobnovljiv recept. Mr ph Dabović ističe da je Pravilnik početak uređivanja ovog dela farmaceutske prakse i da treba nastaviti rad na njenom unapređivanju.

U delu diskusije prof. Krajnović prisutnima je pročitala pitanja iz prakse koja su pristigla od članova Udruženja SPAS. Sva pitanja i sugestije koja su se čula na panelu biće u narednim danima prosleđena nadležnim institucijama.

Verujemo da će zaključci Panel-diskusije doprineti kvalitetnoj primeni Pravilnika o obrascu i sadržini lekarskog recepta, načinu izdavanja i propisivanja lekova. Očekujemo odgovore u narednom periodu i biće dostupni na zahtev.