Apotekarski Glasnik br. 18

NOVI Apotekarski Glasnik br. 18 e-magazin udruženja ,,DOMAĆI APOTEKARI - mreža apoteka"
Iz uvodne reči...

Drage koleginice i kolege,

Pred Vama je novo, 18. izdanje stručnog časopisa „Apotekarski glasnik” koje izdaje Udruženje

„Domaći apotekari – mreža apoteka”,

U izveštaju FIP-a pod nazivom ,,Workforce sustainability and supporting positive practice in community pharmacy” koji je pripremio Odsek FIP-a za javne apoteke (Communiti Pharmacy Section - CPS) predstavljeno je individualno iskustvo farmaceuta u javnim apotekama o njihovoj svakodnevnoj praksi i njihov sopstveni pogled na buduću praksu i održivost naše profesije. Donosimo Vam prikaz ovog izveštaja koji će se nastaviti i u narednom broju jer verujemo da ćete u iskustvima kolega iz zemalja Evropske unije prepoznati probleme koji u prisutni i kod nas.

Apotekar se danas suočava se sa nekoliko izazova na radnom mestu: nedostatak kadra, sve veći zahtevi pacijenata, sve veći zahtevi u pogledu primene zakonske regulative, dugo i neregulisano radno vreme, pritisci za ostvarivanje profita itd.

Svi ovi faktori doveli su do toga da apotekari moraju da se suoče sa nizom faktora stresa koji utiču na njihovo zadovoljstvo poslom, mentalno zdravlje i opšte blagostanje, kao i na to da li će ili ne ostati na svom trenutnom poslu.

Razgovarali smo sa dr Bojanom Trkuljom o uvek aktuelnom problemu dostupnosti inovativnih lekova kao i o planovima udruženja INOVIA za naredni period.

U rubrici Iz naše istorije, iz malo poznate i skromno promovisane monografije: ,,Farmacija u Negotinu i Krajini“, Nikola Plavšić, Negotin 2011. pripremili smo Vam tekst o prvoj negotinskoj apoteci. Verujemo da će Vam i ovo izdanje biti zanimljivo i poučno štivo a sve u ciju da budemo dobro i zdravo kako bi smo svoju misiju u potpunosti ispunili.

Prof. dr Dušanka Krajnović, glavna i odgovorna urednica