UDRUŽENJE PRIVATNIH APOTEKARA ,,SPAS’’

Otona Župančića 20/97, 11070 Novi Beograd
telefon: 011-2696308, 060-3440801 
e -mail: spas@spas.rs

 Održana panel–diskusija “Primena Pravilnika o obrascu i sadržini lekarskog recepta, načinu izdavanja i propisivanja lekova”

U prisustvu 70 gostiju, predstavnika apoteka, institucija i udruženja kao i profesora Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održana je panel – diskusija u organizaciji Udruženja privatnih apotekara SPAS., u ponedeljak, 18. februara, u amfitetatru A4, Farmaceutskog fakulteta.

U pozdravnoj reči dekan Farmaceutskog fakulteta, prof. dr Slađana Šobajić, istakla je značaj teme koja je pokrenuta ovim skupom. Ovo je prva inicijativa pokrenuta u cilju da se, kroz diskusiju, definišu važna pitanja koja bi potom bila predočena i ostalim činiocima u lancu, odgovornim za implementaciju.”Izuzetno je važno da na svim pitanjima radimo zajedno sa lekarima”, istakla je prof. Šobajić.

Prof.dr Dušica Krajnović, u uvodnoj prezentaciji, ukratko je predstavila prisutnima sam Pravilnik, obrasce lekarskog recepta i istakla novine koje Pravilnik donosi.

U svojoj prezentaciji, doc. dr sc. Marija Jovanović, sa Katedre za farmakokinetiku i kliničku farmaciju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavila je slušaocima osnovne smernice o kriterijumima za zamenjivost iz Pravilnika. Predstavila je i primere iz drugih zemalja, istakavši da su kriterijumi u novom Pravilniku rađeni po uzoru na Irsku. Posebno je istakla da je potrebno definisati politiku o zamenjivosti na nacionalnom nivou, kao i da je potrebno ustanoviti program za implementaciju, vodiče, pravilnike i liste.

dr Branka Lazić pozdravila je prisutne ispred Lekarske komore Srbije. U svom izlaganju predstavila je prisutnima iskustva iz prakse u dosadašnjem radu u Domu zdravlja Stari grad i posebno istakla značaj saradnje lekara i farmaceuta na zdravim osnovama uz transparentnost stručnih podataka, potrebu pridržavanja  principa dobre prakse pri propisivanju i izdavanju lekova  u svrhu što kvalitetnijeg i bezbednijeg lečenja..”Lek  koji propisujemo i izdajemo pacijentu  bez obzira da li je na teret RFZO-a ili ne, mora biti evidentiran” istakla je dr. Lazić.

dipl. ph Anja Stanojlović, ispred Farmaceutske komore Srbije, predstavila je slušaocima osnovne karakteristike obnovljive terapije kao i promene koje stupaju na snagu od 1. marta u smislu  oznake za obnovljivost, hitnost i zamenjivost. “Očekujemo stručno – metodološko uputstvo(BATUT), Listu zamenljivih lekova (ALIMS) i korisničko uputstvo za IZIS tj. eApoteku” istakla je dipl.ph Stanojlović.

O magistralnom leku, izdavanju i obeležavanju magistralnog leka prezentaciju je održala mr ph spec. Dabović Marija iz apoteke Čačak. Poseban akcenat stavljen je na obeležavanje magistralnog leka, rokove trajanja kao i na nepostojanje definisanog obrasca za propisivanje magistralnog leka. Posebno je nejasno definisano propisivanje magistralnog leka na obnovljiv / neobnovljiv recept. Mr ph Dabović ističe da je Pravilnik je početak uređivanja ovog dela farmaceutske prakse i da treba nastaviti rad na njenom unapređivanju.

U delu diskusije prof. Krajnović prisutnima je pročitala pitanja iz prakse koja su pristigla od članova Udruženja SPAS. Sva pitanja i sugestije koja su se čula na panelu biće u narednim danima prosleđena nadležnim institucijama.

Verujemo da će zaključci Panel-diskusije doprineti kvalitetnoj primeni Pravilnika o obrascu i sadržini lekarskog recepta, načinu izdavanja i propisivanja lekova. Očekujemo odgovore u narednom periodu i biće dostupni na zahtev.